Strona główna Książki Gadżety kobiety Kosmetyki Kulinarnie Dla dzieci Współpracuje z O blogu Kontakt

poniedziałek

Piernik Kętrzyński

Piernik Kętrzyński

Piernik kętrzyński to doskonale skomponowana mieszanka najlepszej jakości składników. Odpowiednio dobrany zestaw dodatków nadaje piernikowi zapach i smak, który zaspokoi gusta najwybredniejszych nawet smakoszy. Wypiek jest „niezawodny” a ciasto po upieczeniu długo zachowuje świeżość a wyglądem i smakiem niczym nie ustępuje tradycyjnemu domowemu piernikowi. Podstawowy przepis można łatwo modyfikować i urozmaicać całą gamą dodatków.

Dane zawarte na opakowaniu:
Zawartość opakowania starannie wymieszać z wodą w ilości 1 szklanka (250 ml). Dodać 100ml oleju i ponownie dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, odstawić na 15 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 45 – 60 minut. Upieczone ciasto po wystudzeniu można przekroić i przełożyć marmoladą, powidłami, oblać polewą czekoladową. W celu poprawienia walorów smakowych piernika można dodać miodu pszczelego i bakalii.

Skład: 
mąka pszenna, cukier, proszek mleczny odtłuszczony, jaja w proszku, środek spulchniający (wodorowęglan sodu), przyprawy korzenne, cykoria.
1. Wsypać zawartość opakowania do miski
2. Dodać szklankę wody i 100 ml oleju
 
3. Dokładnie wymieszać



Tak wygląda już upieczony piernik: 


Moja opinia: 
Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo. 
Każdy sobie poradzi z przygotowaniem tak pysznego piernika. 
Ja po upieczeniu i ostygnięciu polałam go polewą oraz posypałam wiórkami. 
W takiej formie pierniki uwielbiam najbardziej. 
Piernik Kętrzyński jest bardzo pyszny, a co ważniejsze wilgotny i aromatyczny. 
Ciasto bardzo pięknie wyrosło, wspaniale pachnie. 
Aromat piernika rozniósł się na cały dom. 
Polecam wszystkim uwielbiającym pierniki. 

1 komentarz:

Kochani zapraszam do komentowania moich postów. Zaglądacie do mnie bardzo licznie, mam nadzieje, że zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza ;) Oczywiście będę wdzięczna za każdy komentarz przez Was dodany.