Piernik Kętrzyński
Piernik kętrzyński to doskonale skomponowana mieszanka najlepszej jakości składników. Odpowiednio dobrany zestaw dodatków nadaje piernikowi zapach i smak, który zaspokoi gusta najwybredniejszych nawet smakoszy. Wypiek jest „niezawodny” a ciasto po upieczeniu długo zachowuje świeżość a wyglądem i smakiem niczym nie ustępuje tradycyjnemu domowemu piernikowi. Podstawowy przepis można łatwo modyfikować i urozmaicać całą gamą dodatków.
Dane zawarte na opakowaniu:
Zawartość opakowania starannie wymieszać z wodą w ilości 1 szklanka (250 ml). Dodać 100ml oleju i ponownie dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, odstawić na 15 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec około 45 – 60 minut. Upieczone ciasto po wystudzeniu można przekroić i przełożyć marmoladą, powidłami, oblać polewą czekoladową. W celu poprawienia walorów smakowych piernika można dodać miodu pszczelego i bakalii.
Skład:
mąka pszenna, cukier, proszek mleczny odtłuszczony, jaja w proszku, środek spulchniający (wodorowęglan sodu), przyprawy korzenne, cykoria.
1. Wsypać zawartość opakowania do miski
1. Wsypać zawartość opakowania do miski
Tak wygląda już upieczony piernik:
Moja opinia:
Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo.
Każdy sobie poradzi z przygotowaniem tak pysznego piernika.
Ja po upieczeniu i ostygnięciu polałam go polewą oraz posypałam wiórkami.
W takiej formie pierniki uwielbiam najbardziej.
Piernik Kętrzyński jest bardzo pyszny, a co ważniejsze wilgotny i aromatyczny.
Ciasto bardzo pięknie wyrosło, wspaniale pachnie.
Aromat piernika rozniósł się na cały dom.
Polecam wszystkim uwielbiającym pierniki.
Smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń