LECZO
Składniki:
3-4 papryki kolorowe
1 kg pomidorów koralików
(mogą być inne, mam ich dużo w ogródku więc właśnie te wzięłam :) )
1 kg cebuli
5-6 krążków kiełbasy śląskiej
ogórek kwaszony
2 ząbki czosnku
cukier
pieprz
organo
bazylia
Wykonanie:
Cebule pokroić i podsmażyć na łyżce margaryny lub oleju, delikatnie posolić oraz dać łyżeczkę cukru. Kiełbasę pokroić w ćwiartki (około centymetrowe). Dodać do podsmażonej cebuli. Następnie pokroić paprykę w paseczki, dodać do garnka. Chwilę gotować. Następnie dodać pokrojone na pół pomidorki. Całość zamieszać i gotować około 20-30 minut. Całość doprawić cukrem, pieprzem, organo oraz bazylią.
Na koniec gotowania dodać ogórek drobno pokrojony, jeszcze chwileczkę pogotować. Przemieszać i ściągnąć z gazu. Już bez gotowania na sam koniec dodać drobno posiekany czosnek.
Smacznego!!!!
Wyśmienite, bardzo fajny przepis :D
OdpowiedzUsuń