W ubiegłym tygodniu otrzymałam od firmy
szynkowar, termometr oraz przyprawy, ale o tym was już informowałam.
Od razu postanowiłam go wypróbować i jako pierwszą zrobiłam szyneczkę z drobiowych ćwiartek.
A oto przepis:
1,3 kg ćwiartek z kurczaka,
1 marchewka mała,
2 łyżeczki przyprawy kebabczeta,
łyżeczka żelatyny.
Wykonanie: Ćwiartki obieramy, mięso kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy drobno posiekaną marchewkę. Dodajemy przyprawę kebabczetę i żelatynę. Całość mieszamy i przekładamy do szynkowaru. Szynkowar zamknięty przekładamy do dużego garnka z wodą. Całość gotujemy 65-75 minut. Gotową szynkę z szynkowaru wyciągamy dopiero po całkowitym ostygnięciu lub najlepiej na następny dzień.
Smacznego!!!
Szynka została wykonana przy pomocy szykowaru firmy
Jak się pojawił u ciebie ten przepis, z racji iż lubię połączenie marchewki z drobiowym mięskiem postanowiłam zrobić właśnie taką szyneczkę, kupiłam szynkowar i zrobiłam. Rewelacja. Teraz już kupnej szynki nie tknę. Uwielbiam tylko tą własnoręcznie przygotowaną, co prawda dodałam inną przyprawę ale i tak była bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńMam taki szynkowar, jestem z niego bardzo zadowolona, lepiej w nim się przyrządza szyneczkę niż w tych okrągłych.
OdpowiedzUsuńUwielbiam szyneczki z warzywami. A takie swojej roboty są najlepsze.
OdpowiedzUsuńSzynka domowej roboty jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuń