Kawa ziarnista Kimbo Espresso Classico to wyjątkowo uniwersalna propozycja jednej z najlepszych włoskich palarni - Kimbo, której kawy ziarniste i mielone zyskały uznanie konsumentów na całym świecie. Kawa ziarnista Kimbo Espresso Classico, to połączenie starannie dobranych ziaren szlachetnej odmiany Arabika (70%), uprawianych na wysokogórskich plantacjach w Ameryce Południowej oraz precyzyjnie wyselekcjonowanych ziaren odmiany Robusta (30%). Proporcje i pochodzenie ziaren wkorzystywanych do produkcji kawy Kimbo Espresso Classico jest identyczne jak w przypadku kawy ziarnistej Kimbo Superior Blend, a różnica polega na zdecydowanie ciemniejszym ich paleniu. Połączenie ziaren Arabiki i Robusty w stosunku 70/30 oraz zastosowanie charakterystycznego dla tej mieszanki procesu palenia ziaren sprawia, że kawa Kimbo Espresso Classico charakteryzuje się intensywnym aromatem i przyjemnie słodkim, łagodnym smakiem, z wyczuwalną nutą goryczy. Duża ilość ziaren odmiany Robusta (30%) gwarantuje aksamitną, wyjątkowo gęstą i grubą piankę (wł. crema) o głębokim, orzechowym kolorze, jaka powstaje w każdej zaparzonej filiżance espresso. Tak przygotowana mała czarna gwarantuje eksplozję doznań smakowych, zapachowych i wizualnych, które ucieszą każdego zwolennika klasycznego włoskiego espresso. Będzie to również idealna baza do przygotowania wielu innych rodzajów kaw, w tym caffè latte,latte macchiato, cappuccino czy espresso macchiato. Warto zauważyć, że kawa ziarnista Kimbo Espresso Classico jest rekomendowana przez uznanego producenta ekspresów do kawy – firmę De'Longhi. Kawa Kimbo Espresso Classico to dobrze wyważona mieszanka, szczególnie polecana tym wszystkim, którzy lubią przygotowywać wiele różnych rodzajów kaw na bazie jednej mieszanki i szukają uniwersalnej kompozycji.
Tak wygląda kawa:
Kawa dotarła do mnie ze sklepu z kawą, który w swej ofercie ma ogromny wybór kaw ziarnistych.
Moja opinia o kawie:
Ziarna kawy już po otwarciu są bardzo aromatyczne. W zależności od grubości zmielenia nadaje się do wykonania różnego rodzaju kaw. Ja uwielbiam kawę po turecku jaki tą przygotowaną w kawiarce.
Ta druga jest wspaniała do przyrządzenia aromatycznego ciasta kawowego, o którym więcej z pewnością w kolejnym poście. Napar w szklance dość gęsty.
Jest to kawa o bardzo wykwintnym oraz ekskluzywnym smaku. Pijąc nie wyczuwa się goryczki, którą często kawy posiadają, a przez to mnie zniechęcają do tego wspaniałego trunku. Łączy w sobie całą gamę cudownych aromatów.
Już po jej zmieleniu daje się wyczuć niesamowity rozchodzący się po całym domu przepiękny zapach kawy.
Bukiet pięknych zapachowy wydobywający się ze szklanki jest niezmiennie aromatyczny. W jej wspaniałym smaku można doszukać się subtelnego posmaku czekolady. W tej pysznej kawie nie ma na pewno kwasu czy tej nieznośnej goryczy. Kawa ziarnista w swym wyrafinowanym smaku jest bardzo delikatna, kończąc jedną jej filiżankę zachęca do tego aby zaparzyć następną.
Kawa jest doskonała na każdą porę dnia.
Idealnie zostaje zmielona zarówno w młynku ręcznym jaki elektrycznym.
Producentem tej kawy jest Kimbo S.p.A.
W swoim składzie zawiera Arabika 70%, Robusta 30%.
Aromat kawy jest wyrazisty, a smak nie do końca gorzki.
Świetnie nadaje się do ekspresów, idealna jako espresso, cappuccino, caffè latte, latte macchiato.
Raczej piję mieloną, ale ziarniste mają o wiele lepszy smak no i są droższe.
OdpowiedzUsuńIdealna taka kawa jest z kawiarki.
OdpowiedzUsuńNie miałam okazji pić tej kawy jeszcze
OdpowiedzUsuńLubię kawę ziarnistą do ciast
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą kawę, nie piję żadnej innej
OdpowiedzUsuńJa tam wolę kawę z ekspresu.
OdpowiedzUsuń