Japońska zielona herbata jest bardzo rozpowszechniona w Japonii. Właśnie tam jest nazywana po prostu herbatą. Liście zielonej herbaty są zbierane z tej samej rośliny co liście herbaty czarnej. Jednak liście zielonej herbaty nie są poddawane fermentacji, dzięki czemu zachowują swój wspaniały zielony kolor. Ale nie tylko kolor jest ważny, liście te zachowują swój wspaniały specyficzny aromat oraz wiele cennych składników.
Zielona japońska herbata to przede wszystkim duży ukłon dla zdrowia, ma działanie antynowotworowe, wpływa oczyszczająco na organizm z różnych toksyn, ma wpływ na regulacji procesu prawienia, wpływa ochronnie na nadciśnienie tętnicze, a także zawiera wiele witamin.
My dziś znamy wiele rodzajów zielonych herbat japońskich. Jednak każdą z nich przygotowuje się w inny sposób. Przybliżę Wam trochę temat zielonych japońskich herbat.
Do nich należą: Sencha, Bancha, Genmaicha, Matchairi Genmaicha, Hojicha, Aracha, Karigane-Kukicha, Fukamushicha oraz Gyokuro.
Herbata Sencha to jedna z najbardziej popularnych w tym gatunku herbat oczywiście w Japonii. Swoją popularność zawdzięcza między innymi temu, że jej liście są zbierane latem,a następnie poddawane tak zwanej obróbce cieplnej, następnie oczywiście suszone. Po zaparzeniu napar ma piękny zielony kolor. Jej smak jest głęboki, zdecydowany z odrobioną charakterystycznej nutki goryczki. Herbata Sencha jest bogata w katechinę, co sprawia, że jest bardzo cenna dla zdrowia zieloną herbatą. Ma zdolność wpływu na obniżanie ciśnienia krwi oraz poziom cukru i cholesterolu. Dzięki swej mocy wspomaga profilaktykę antynowotworową, ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Tak jak większość zielonych herbat pomaga w regulowaniu przemiany materii i gospodarki tłuszczowej organizmu. Dzięki temu często piją ją kobiety chcące wspomóc proces odchudzania. Parzy się ją w temperaturze ok. 70-80ºC.
Bancha jest to herbata której liście są zbieraną późną jesienią.W jej skład wchodzą duże twarde liście wraz z łodygami krzewu herbacianego. Napar tej herbaty jest w jasnym kolorze, bardzo łagodnym. Charakteryzuje się świeżym smakiem. W sobie ta herbata zawiera wyjątkowo mało teiny, tak więc nie jest tak bardzo pobudzająca. Optymalna temperatura wody do parzenia tego rodzaju herbaty to ok. 90 - 100ºC.
Herbata o nazwie Genmaicha to jedna z najpopularniejszych wśród tak wielu różnorodnych japońskich herbat. Herbata przez swoją popularność często jest podawana w barach i restauracjach. Jest mieszanką herbacianych liści i prażonego ryżu. Aby ją zaparzyć zagotuj wodę i po chwili zalej nią liście herbaty, optymalna temperatura wody to ok. 90ºC.
Kolejna herbata Matchairi Genmaicha w swym składzie zawiera liście zielonej herbaty, ziarenka prażonego ryżu i sproszkowaną zieloną herbatę matche. Zestawienie to w efekcie parzenia daje nam napar o pięknym, a przede wszystkim intensywnie zielonym kolorze. Smak tej herbaty jest niepowtarzalny. Aby ją przygotować należy do imbryka wsypać ok. 1,5 łyżeczki na osobę herbaty. Optymalna temperatura wody to ok. 90ºC.
Hojicha to druga z herbat z późnego, jesiennego zbioru, prażona na mocnym ogniu, przez co jej liście nabierają brązowego koloru. Optymalna temperatura wody to ok. 90 - 100ºC.
Aracha to herbata przy jej produkcji zadbano o najwyższą jakość, jej liści nie poddano żadnym innym procesom, tylko i wyłącznie wysuszeniu. Sprawia to że możemy cieszyć się jej prawdziwym smakiem. Najlepsza temperatura jej parzenie to ok. 80ºC.
Herbata Karigane w swym składzie posiada zarówno łodyżki i pędy herbacianego krzewu. Jest herbatą o bardzo łagodnym, kwiatowym aromacie oraz specyficznym delikatnym seledynowym kolorze naparu i świeżym smaku. Najlepszą wodą do jej przygotowania jest taka o temperaturze ok. 80 - 90ºC.
Herbata o nazwie Fukamushicha to herbata, której liście poddaje się obróbce cieplnej wyjątkowo długo. Dzięki temu pozbawiona jest ona „niedojrzałego” i gorzkawego posmaku charakterystycznego dla wielu innych gatunków zielonej herbaty. Idealna temperatura wody dla jej przygotowania to około 70-80ºC.
Gyokuro jest to najbardziej wykwintna oraz znana z pośród japońskich herbat. Jej napar ma niezwykły kolor świeżej zieleni oraz wyjątkowy "morski" aromat. Liście tej herbaty są bardzo drobne, jednocześnie przypominają cieniutkie igiełki. Najlepszą temperaturą wody dla przygotowania tej herbaty jest temperatura około 50° - 60°C.
Myślę że warto takiej herbaty spróbować, a przede wszystkim polubić ją dla zdrowia.
Aby poznać więcej szczegółów zapraszam na stronę www.nagomi.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Kochani zapraszam do komentowania moich postów. Zaglądacie do mnie bardzo licznie, mam nadzieje, że zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza ;) Oczywiście będę wdzięczna za każdy komentarz przez Was dodany.