Pizza z szprotkami w oleju
Ciasto:
40 dag mąki pszennej chlebowej Młyn Kopytowa,
3 łyżki oleju,
4 dag drożdży,
3/4 szklanki ciepłej wody,
tłuszcz i mąka do formy,
sól.
Wykonanie: Mąkę przesiać, skruszyć do niej drożdże i wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej oraz sól. Wszystkie składniki wymieszać. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki żeby ciasto się nie kleiło rąk. Dobrze wyrobione ciasto ładnie odchodzi od rąk i miski. Odstawić do wyrośnięcia. Formę wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto na blaszkę i uformować.
Dodatki:
( dodatki wykładać na ciasto według kolejności podanej niżej)
cebula pokrojona w kostkę,
ogórek kwaszony pokrojony w kostkę,
(można dodać również jeszcze dodatkowo kukurydzę Develey, wtedy pizza jest trochę bardziej słodsza)
wyłożyć szprot w oleju Graal,
poukładać oliwki Develey przekrojone na pół wzdłuż,
kilka plasterków sera żółtego.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Porcja dla 4 osób
Smacznego!!!
Pizzy ze szprotakami jeszcze nigdy nie jadłam - wygląda smacznie:) Zostaję i zapraszam do mnie:)
OdpowiedzUsuńnawet nie wiem czy kiedykolwiek jadłam szprotki :P ale zawsze chciałam spróbować tych małych rybek :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze pizzy ze szprotkami, ale wygląda fantastycznie, ciekawe połączenie
OdpowiedzUsuń