Pyszne rogale z makiem niebieskim
Ciasto:
3 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej Młyn Kopytowa
2 łyżki cukru
szczypta soli
3/4 kostki drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
225g miękkiego masła
( w tym z tego 2 łyżki do ciasta, a reszta do rozsmarowania na cieście)
Masa makowa:
300g maku
3/4 szklanki cukru pudru
100g orzechów włoskich
100g migdałów
50 g rodzynek sułtańskich
50 g rodzynek sułtańskich
3 łyżki gęstej śmietany
3 podłużne biszkopty
Do posmarowania rogalików:
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
posiekane orzechy
Make mieszam z drożdżami, solą i cukrem.
Dodaje miękkie masło, łączę z mąką.
Dodaje ciepłe mleko, cukier waniliowy i jajko.
Płynne składniki dodaję do suchych mieszam, zagniatam ciasto.
Po wyrobieniu ciasta formuje prostokąt, wkładam do woreczka i odstawiam na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowuje na prostokąt 30 cm x 15 cm.
Masło rozsmarowuję równomiernie na cieście.
Składam ciasto jak list, rozwałkowuje na prostokąt 25 cm x 17 cm i odkładam do lodówki na 1 godzinę.
Tak postępuję 3 razy. Po tych czynnościach zostawiam ciasto na 2 godziny jeszcze w lodówce.
Zmielony mak i orzechy parzymy gorącą wodą.
Dodaję resztę składników i mamy gotową masę.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawam trójkąty i układam równomiernie masę makową i zawijam w zgrabne rogale, które następnie smaruje jajkiem pomieszanym z mlekiem.
Rogale pieczemy w temperaturze 180ºC około 30 minut do zazłocenia się rogalików.
Na końcu lukruję i posypuję orzechami.
jak ze sklepu. profeska :) ja jak na razie robiłam tylko bardzo proste z ciasta francuskiego z nutellą
OdpowiedzUsuń