Zupa grochowa na żeberkach Podlaskie Specjały
Składniki:
2-3 ziemniaki
2-3 marchewki
szklanka grochu łuskanego,
porcja żeberek wędzonych Podlaskie Specjały
1-2 łyżki majeranku,
sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Szklankę grochu moczymy około 12 godzin. Następnie gotujemy go około godzina na wolnym ogniu żeby nie wykipiał.
Do drugiego garnka lejemy około 2 litry wody, wkładamy żeberka i gotujemy. Dodajemy grochu i gotujemy dalej. Między czasie przygotowane ziemniaki oraz marchewki kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy. Całość gotujemy około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem (lub wegetą) oraz majerankiem. W razie potrzeby można zaciągnąć zupę mąką, żeby była bardziej gęsta. Choć mi się wydaje że przez rozgotowany groch i tak jest już dość gęsta.
Muszę przyznać, iż żeberka wędzone firmy Podlaskie Specjały są bardzo aromatyczne, doskonale przyprawione, a wędzonka bardzo apetyczna i aromatyczna. Doskonale współgrają z zupą grochową. Wspaniale oddają smak zupie przez, co jest jeszcze smaczniejsza.
Czas przygotowania około 90 minut
Porcja dla 4 osób.
Smacznego!!!
Danie zostało przygotowane z wykorzystaniem produktów firmy
Bardzo smacznie wygląda, aż się chce jeść :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOj jutro ją wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńaż czuję ten zapach :) nie jadam zup ale jak już to na pewno musi być to grochówka gęsta :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :) aż chce się jeść
OdpowiedzUsuń