Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką
Składniki:
500 g mąki pszennej typu 500 Młyn Kopytowa,
40 g drożdży,
250 ml ciepłego mleka,
2 jajka,
60 g miękkiego masła,
60 g cukru,
1/2 łyżeczki soli.
Ze wszystkich produktów zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić na 10 części i uformować wałeczki z ciasta, które następnie zapleść i uformować kształtne drożdżówki na których ułożyć owoce porzeczki i posypać kruszoną. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu polać lukrem.
Przygotowano z wykorzystaniem produktów
zjadłabym taką :D
OdpowiedzUsuńSame pyszności :D
OdpowiedzUsuńBardzo ładniutkie i apetyczne ;)
OdpowiedzUsuńojej ale pychotka :) a akurat głodna jestem ;p zapiszę sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne :) Z pewnością wykorzystam przepis
OdpowiedzUsuń