Placek tarta z jabłkami i kruszonką
Składniki na ciasto:
25 dag masła,
25 dag cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 jajko,
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
25 dag mąki wymieszać z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajko i połowę masła. Składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i ochładzać 30 minut.
Kruszonka:
Resztę mąki wymieszać z 5 łyżkami cukru, dodać cynamon oraz pozostałe masło. Zagnieść grudkowate ciasto.
Składniki na masę owocową:
1 kg jabłek,
szklanka wody,
1 budyń waniliowy Wodzisław.
Jabłka umyć, obrać i pokroić. Wodę i jabłka zagotować z cukrem. Budyń rozrobić w niewielkiej ilości wody, wlać do jabłek i zagotować.
Ciastem wyłożyć formę do tarty wraz z brzegami. Następnie wylać jabłka, które należy równomiernie rozprowadzić. Całość posypać kruszonką.
Ciasto piec około 75 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowano z wykorzystaniem produktów
Ale pychotka <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :) Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuń