Zapiekanka szwajcarska z selerem
Składniki:
3 duże ziemniaki,
słoiczek selera sałatkowego w łagodniej zalewie Develey,
25 dag kiełbasy szynkowej,
25 dag tartego sera żółtego (który dość dobrze się topi),
szklanka mleka,
3 jajka,
sos jogurtowy Develey,
chrzan tarty Develey,
pieprz ziołowy,
sól,
majeranek.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie talarki. Połowę ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na ziemniaki wyłożyć 1/2 słoiczka selera odcedzonego. Ułożyć 1/2 kiełbasy szynkowej pokrojonej w słupki. Znów ułożyć pozostałą część ziemniaków, pozostałą część selera, pozostałą część kiełbasy szynkowej oraz ser żółty. Całość zalać przygotowanym sosem: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki sosu jogurtowego, łyżeczka chrzanu, wymieszanym z jajkami oraz przyprawami.
Całość piec 35 minut w temp. 190 stopni.
Tak przygotowaną zapiekankę
Czas wykonania: 60 minut
Porcja dla 4 osób.
Przygotowano we współpracy z
Ależ cudne połączenie !! Przepysznie tu :)
OdpowiedzUsuńW ten chłodny, deszczowy dzień zjadłabym to pyszne danie z wielką przyjemnością:)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda mega smakowicie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad, zapisuje oczywiście :)
OdpowiedzUsuń