Tort otulony kokosem
Ciasto
Składniki:
6 jajek
szklanka cukru
1 duży cukier waniliowy WODZISŁAW
kopiasta szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia WODZISŁAW
Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, następnie stopniowo dodawać żółtka cały czas ubijając. Dodać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Przeciąć tak aby uzyskać trzy krążki.
Krem:
3 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek mączki kokosowej Ol'vita
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
250 g masła
Wykonanie: Dwie szklanki mleka zagotować. Trzy rodzaje mąki rozrobić z cukrem w szklance mleka. Rozmieszane składniki połączyć z gotującym się mlekiem i mieszając czekać aż uzyskamy ładny gładki budyń.
Przelać na miseczkę i pozostawić do wystygnięcia.
Budyń wymieszać z masłem.
Dodatkowo:
słoiczek dżemu wiśniowego
kilka wiśni do dekoracji
Gotowy tort
Smacznego!!!!
Torcik prezentuje się świetnie :) Na pewno jest bardzo smaczny
OdpowiedzUsuń