Strona główna Książki Gadżety kobiety Kosmetyki Kulinarnie Dla dzieci Współpracuje z O blogu Kontakt

niedziela

Krokiety z kapustą i mięsem drobiowym polane sosem czosnkowy

Krokiety z kapustą i mięsem drobiowym polane sosem czosnkowy


Składniki na naleśniki do krokietów:
250 g mąki,
2 szklanki mleka, 
2 łyżki oleju, 
szczypta soli i cukru. 

Podane składniki wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Naleśniki smażyć na suchej patelni. 


Składniki na farsz:
1 kg kapusty kiszonej, 
2 ćwiartki z kurczaka, 
3 cebule pokrojone w półksiężyce, 
pieprz ziołowy, 
kminek.

Kapustę kiszoną ugotować. Mięso obrać i pokroić w kostkę. Podsmażać z pieprzem ziołowym na rumiano. Pod koniec podsmażania mięsa dodać pokrojoną cebulę i tak z mięsem dusić ją do uzyskania miękkości. 

Mięso z cebulą zblendować i połączyć z kapustą. 

Tak przygotowany farsz układać na naleśnikach i zawijać kształtne krokiety. 







Składniki na panierkę:
1 jajko,
3 łyżki wody, 
opakowanie bułki tartej. 

Przygotowane krokiety moczyć w jajku i obtoczyć w bułce. 
Smażyć na oleju do zarumienienia panierki. 



Składniki na sos czosnkowy:
3 łyżki sosu czosnkowego Develey,
2 łyżki jogurtu greckiego.

Całość wymieszać w pojemniku lub kubku.

Gotowe krokiety podawać polane sosem czosnkowym.







Czas wykonania 70 minut
Porcja dla 4 osób.

Przygotowano we współpracy z 



1 komentarz:

  1. Osobiście nie przepadam za krokietami z mięsem, ale tu z kapustą i z sosem czosnkowym zapowiada się fajnie. Może trzeba spróbować, a nóż polubię ;)

    OdpowiedzUsuń

Kochani zapraszam do komentowania moich postów. Zaglądacie do mnie bardzo licznie, mam nadzieje, że zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza ;) Oczywiście będę wdzięczna za każdy komentarz przez Was dodany.