Krokiety z kapustą i mięsem drobiowym polane sosem czosnkowy
Składniki na naleśniki do krokietów:
250 g mąki,
2 szklanki mleka,
2 łyżki oleju,
szczypta soli i cukru.
Podane składniki wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Naleśniki smażyć na suchej patelni.
250 g mąki,
2 szklanki mleka,
2 łyżki oleju,
szczypta soli i cukru.
Podane składniki wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Naleśniki smażyć na suchej patelni.
Składniki na farsz:
1 kg kapusty kiszonej,
2 ćwiartki z kurczaka,
3 cebule pokrojone w półksiężyce,
pieprz ziołowy,
kminek.
Kapustę kiszoną ugotować. Mięso obrać i pokroić w kostkę. Podsmażać z pieprzem ziołowym na rumiano. Pod koniec podsmażania mięsa dodać pokrojoną cebulę i tak z mięsem dusić ją do uzyskania miękkości.
Mięso z cebulą zblendować i połączyć z kapustą.
Tak przygotowany farsz układać na naleśnikach i zawijać kształtne krokiety.
Składniki na panierkę:
1 jajko,
3 łyżki wody,
opakowanie bułki tartej.
Przygotowane krokiety moczyć w jajku i obtoczyć w bułce.
Smażyć na oleju do zarumienienia panierki.
1 kg kapusty kiszonej,
2 ćwiartki z kurczaka,
3 cebule pokrojone w półksiężyce,
pieprz ziołowy,
kminek.
Kapustę kiszoną ugotować. Mięso obrać i pokroić w kostkę. Podsmażać z pieprzem ziołowym na rumiano. Pod koniec podsmażania mięsa dodać pokrojoną cebulę i tak z mięsem dusić ją do uzyskania miękkości.
Mięso z cebulą zblendować i połączyć z kapustą.
Tak przygotowany farsz układać na naleśnikach i zawijać kształtne krokiety.
1 jajko,
3 łyżki wody,
opakowanie bułki tartej.
Przygotowane krokiety moczyć w jajku i obtoczyć w bułce.
Smażyć na oleju do zarumienienia panierki.
Składniki na sos czosnkowy:
3 łyżki sosu czosnkowego Develey,
2 łyżki jogurtu greckiego.
Całość wymieszać w pojemniku lub kubku.
Gotowe krokiety podawać polane sosem czosnkowym.
Czas wykonania 70 minut
Porcja dla 4 osób.
Przygotowano we współpracy z
Osobiście nie przepadam za krokietami z mięsem, ale tu z kapustą i z sosem czosnkowym zapowiada się fajnie. Może trzeba spróbować, a nóż polubię ;)
OdpowiedzUsuń