Strona główna Książki Gadżety kobiety Kosmetyki Kulinarnie Dla dzieci Współpracuje z O blogu Kontakt

wtorek

Zimne nóżki z kurczakiem skropione octem winnym

Zimne nóżki z kurczakiem skropione octem winnym


Składniki:

2 udka z kurczaka ugotowane w rosole
600 ml rosołu
12 g żelatyny
2–3 łyżki zimnej wody
1 jajko
4 łyżki groszku zielonego z puszki 
4 kawałki marchewki (z rosołu)
4 łyżki kukurydzy z puszki Develey

ocet winny jabłkowy Develey


Wykonanie: 

Ćwiartki z kurczaka gotujemy doprawiając wegetą.
Do ciepłego rosołu dodajemy żelatynę i rozpuszczamy ją, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. 
Jajko gotujemy na twardo. Groszek odcedzamy. Marchewkę kroimy w kostkę średniej wielkości.
Udka kurczaka obieramy z mięsa i kroimy na mniejsze kawałki.
Z podanej ilości składników powinniśmy przygotować 4 porcje. 
Na dno każdej z miseczek układamy po dwie łyżki rosołu i pozostawiamy do zastygnięcia. 
Na dnie każdej z nich układamy pokrojone jajka, dajemy groszek, kukurydzę, marchewki oraz kurczaka. 
Wszytko zalewamy rosołem wymieszanym z żelatyną. 
Pozostawiamy do ostygnięcia. 
Najlepiej zrobić dzień wcześniej i pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Galaretka najlepiej smakuje następnego dnia, gdy mocno stężeje.

Najlepiej smakują skropione odrobiną octu winnego jabłkowego Develey. 





Czas wykonania 80 minut
Porcja dla 4 osób.

Przygotowano we współpracy z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kochani zapraszam do komentowania moich postów. Zaglądacie do mnie bardzo licznie, mam nadzieje, że zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza ;) Oczywiście będę wdzięczna za każdy komentarz przez Was dodany.