Zimne nóżki z kurczakiem skropione octem winnym
Składniki:
2 udka z kurczaka ugotowane w rosole
600 ml rosołu
12 g żelatyny
2–3 łyżki zimnej wody
1 jajko
4 łyżki groszku zielonego z puszki
4 kawałki marchewki (z rosołu)
4 łyżki kukurydzy z puszki Develey
ocet winny jabłkowy Develey
Wykonanie:
Ćwiartki z kurczaka gotujemy doprawiając wegetą.
Do ciepłego rosołu dodajemy żelatynę i rozpuszczamy ją, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Jajko gotujemy na twardo. Groszek odcedzamy. Marchewkę kroimy w kostkę średniej wielkości.
Udka kurczaka obieramy z mięsa i kroimy na mniejsze kawałki.
Z podanej ilości składników powinniśmy przygotować 4 porcje.
Na dno każdej z miseczek układamy po dwie łyżki rosołu i pozostawiamy do zastygnięcia.
Na dnie każdej z nich układamy pokrojone jajka, dajemy groszek, kukurydzę, marchewki oraz kurczaka.
Wszytko zalewamy rosołem wymieszanym z żelatyną.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Najlepiej zrobić dzień wcześniej i pozostawić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Galaretka najlepiej smakuje następnego dnia, gdy mocno stężeje.
Najlepiej smakują skropione odrobiną octu winnego jabłkowego Develey.
Czas wykonania 80 minut
Porcja dla 4 osób.
Przygotowano we współpracy z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Kochani zapraszam do komentowania moich postów. Zaglądacie do mnie bardzo licznie, mam nadzieje, że zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza ;) Oczywiście będę wdzięczna za każdy komentarz przez Was dodany.