Ciasto z ekstra kawowym kremem
Ciasto:
6 jajek
szklanka cukru
1 duży cukier waniliowy WODZISŁAW
kopiasta szklanka mąki pszennej typu 500 Młyn Kopytowa
łyżeczka proszku do pieczenia WODZISŁAW
Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, następnie stopniowo dodawać żółtka cały czas ubijając. Dodać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Ciasto przecinamy na pół i nawilżyć kawą lub herbatą.
Ciasto przecinamy na pół i nawilżyć kawą lub herbatą.
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
1 szklanka kawy Kimbo Espresso Classico
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru kryształ
1 cukier waniliowy WODZISŁAW
kostka masła
Wykonanie: Kawę ziarnistą Kimbo Espresso Classico, która jest dostępna w sklepie z kawą EkstraKawa.pl, zmielić, najlepiej w młynku ręcznym, następnie przygotować w kawiarce. Z mleka, szklanki kawy, dwóch rodzajów mąki i cukru ugotować budyń, po przestudzeniu połączyć go z masłem tak aby postała jednolita, puszysta masa.
Na pierwszą część ciasta wylewamy 2/3 kremu i rozsmarowujemy, przykrywamy drugą częścią ciasta i rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Na wierzch możemy wylać czekoladę lub zrobić wzorek widelcem na kremie.
Tak wygląda gotowe ciasto po ukrojeniu.
Wykonano z użyciem produktów
Wspaniale wygląda.
OdpowiedzUsuń