Pizza z oliwkami i tuńczykiem w sosie własnym
Ciasto:
40 dag mąki,
3 łyżki oleju,
4 dag drożdży,
3/4 szklanki ciepłej wody,
tłuszcz i mąka do formy,
sól.
Wykonanie: Mąkę przesiać, skruszyć do niej drożdże i wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej oraz sól. Wszystkie składniki wymieszać. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki żeby ciasto się nie kleiło rąk. Dobrze wyrobione ciasto ładnie odchodzi od rąk i miski. Odstawić do wyrośnięcia. Formę wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto na blaszkę i uformować pizzę.
Dodatki:
( dodatki wykładać na ciasto według kolejności podanej niżej)
ketchup łagodny Develey,
cebula pokrojona w kostkę,
ogórek kwaszony pokrojony w kostkę,
(można dodać również jeszcze dodatkowo kukurydzę Develey, wtedy pizza jest trochę bardziej słodsza)
ułożyć pomidor pokrojony w plastry,
wyłożyć tuńczyk w sosie własnym,
poukładać oliwki Develey przekrojone na pół wzdłuż,
ja akurat tą pizzę przygotowałam z serkiem topionym, który kroję na kawałeczki i układam na cieście na samym końcu.
Całość posypujemy solą, pieprzem ziołowym, bazylią i organo.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Porcja dla 4 osób
Smacznego!!!
Uwielbiam dobową pizzę z oliwkami.
OdpowiedzUsuńWersji z serkiem topionym jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuń