Szynka drobiowo-wieprzowa z szynkowaru
Składniki:
70 dag mięsa drobiowego (mogą być ćwiartki lub piersi),
30 dag łopatki wieprzowej,
2 łyżeczki szeherezady S,
1 łyżeczka żelatyny.
Wykonanie:
Mięso pokroić na grubość około 2 cm. Wymieszać z przyprawami oraz żelatyną. Układać na przemian, raz mięso drobiowe, a raz wieprzowe. Zamknięty szynkowar przełożyć do garnka z wodą i gotować około 65 minut. Warto kontrolować też temperaturę, żeby mieć pewność, że szyneczka będzie ugotowana. Gotową, ostudzoną szynkę najlepiej otworzyć na następny dzień, kiedy galareta będzie dobrze trzymać się mięsa.
Smacznego!!!
Szynka została wykonana przy pomocy szykowaru firmy
Smacznie bardzo wygląda. Muszę sama spróbować, ale najpierw muszę sobie sprezentować szynkowar.
OdpowiedzUsuńSzynki wychodzą fajnie sprasowane w tym szynkowarze, ma dobrą sprężynę :)
OdpowiedzUsuń