Strona główna Książki Gadżety kobiety Kosmetyki Kulinarnie Dla dzieci Współpracuje z O blogu Kontakt

sobota

Pierogi na słodko

Pierogi na słodko 
(pierogi, które zawsze się udają)


Wreszcie znalazłam przepis idealny, pierogi, które po ugotowaniu są mięciutkie, a farsz zostaje w środku. Dodatkowo pierogi nie robią się płaskie. 

Ja przygotowałam pierogi z serem na słodko. 

Ciasto: 
1 szklanka gorącej, a najlepiej wrzącej wody,
1 łyżką oleju,
1/2 łyżeczki soli. 

Wykonanie:
Do przesianej mąki wlać wodę, olej oraz sól. 
Całość zarobić na jednolite i elastyczne ciasto. 
Ważne! Należy dać wyrobionemu ciastu odpocząć około 20-30 minut. 
Pierogi na mące Młyn Kopytowa - mąka pszenna 500 EKO są wyjątkowo delikatne. 
Jest to czas idealny na zrobienie farszu. 




Farsz:
1 jajko, 
2 budynie waniliowe,
1/2 szklani cukru,
pół szklanki rodzynek sparzonych,
łyżka skórki pomarańczowej sparzonej
2-3 łyżki margaryny. 

Wykonanie:
Żółtko podbić z połową cukru, dodać ser, wymieszać. Następnie ubić białko z pozostałą częścią cukru i delikatnie wmieszać do masy serowej. Dodać bakalie odcedzone. Wymieszać całość delikatnie.
Margarynę rozpuścić w garnku, wyłożyć ser. Ser mieszać do zagotowania. W szklance rozrobić budynie. Po zagotowaniu sera dodać budyń i mieszając trzymać na ogniu do zgęstnienia masy. 
Masę lekko przestudzić. 
Muszę przyznać iż "Mój ulubiony" Twarożek kanapkowo-sernikowy jest bardzo dobrym serem, gdyż jest gęsty, a jednocześnie bez grudek. Wspaniale smakuje w pierogach.  








Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 milimetrów. 
Wykrawać krążki szklanką. 
Na ułożony w dłoni krążek ciasta wyłożyć pół łyżeczki lub trochę więcej farszu, tak aby pierogi dało się zlepić. 






Tak wyglądają gotowe pierogi :)



Gotowanie pierogów: 
Do wrzącej, osolonej wody wrzucić pierogi. Przykryć pokrywką. czekać aż pierogi wypłyną, a woda się zagotuje, jest to czas około 3 minut. Po tym czasie pierogi wyciągać. Gotowe do zjedzenia. 

Smacznego!!!

Pierogi zostały zrobione z wykorzystaniem produktów firm




2 komentarze:

  1. Anonimowy11:23

    Uwielbiam pierogi a słodko, a te wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha!!!!

    Zapraszam do mnie: https://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Kochani zapraszam do komentowania moich postów. Zaglądacie do mnie bardzo licznie, mam nadzieje, że zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza ;) Oczywiście będę wdzięczna za każdy komentarz przez Was dodany.