Pierogi na słodko
(pierogi, które zawsze się udają)
Wreszcie znalazłam przepis idealny, pierogi, które po ugotowaniu są mięciutkie, a farsz zostaje w środku. Dodatkowo pierogi nie robią się płaskie.
Ja przygotowałam pierogi z serem na słodko.
Ciasto:
3 szklanki mąki (Młyn Kopytowa - mąka pszenna 500 EKO),
1 szklanka gorącej, a najlepiej wrzącej wody,
1 łyżką oleju,
1/2 łyżeczki soli.
Wykonanie:
Do przesianej mąki wlać wodę, olej oraz sól.
Całość zarobić na jednolite i elastyczne ciasto.
Ważne! Należy dać wyrobionemu ciastu odpocząć około 20-30 minut.
Pierogi na mące Młyn Kopytowa - mąka pszenna 500 EKO są wyjątkowo delikatne.
Pierogi na mące Młyn Kopytowa - mąka pszenna 500 EKO są wyjątkowo delikatne.
Jest to czas idealny na zrobienie farszu.
Farsz:
1/2 kg sera białego ("Mój ulubiony" Twarożek kanapkowo-sernikowy),
1 jajko,
2 budynie waniliowe,
1/2 szklani cukru,
pół szklanki rodzynek sparzonych,
łyżka skórki pomarańczowej sparzonej
2-3 łyżki margaryny.
Wykonanie:
Żółtko podbić z połową cukru, dodać ser, wymieszać. Następnie ubić białko z pozostałą częścią cukru i delikatnie wmieszać do masy serowej. Dodać bakalie odcedzone. Wymieszać całość delikatnie.
Margarynę rozpuścić w garnku, wyłożyć ser. Ser mieszać do zagotowania. W szklance rozrobić budynie. Po zagotowaniu sera dodać budyń i mieszając trzymać na ogniu do zgęstnienia masy.
Masę lekko przestudzić.
Muszę przyznać iż "Mój ulubiony" Twarożek kanapkowo-sernikowy jest bardzo dobrym serem, gdyż jest gęsty, a jednocześnie bez grudek. Wspaniale smakuje w pierogach.
Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 milimetrów.
Wykrawać krążki szklanką.
Na ułożony w dłoni krążek ciasta wyłożyć pół łyżeczki lub trochę więcej farszu, tak aby pierogi dało się zlepić.
Tak wyglądają gotowe pierogi :)
Gotowanie pierogów:
Do wrzącej, osolonej wody wrzucić pierogi. Przykryć pokrywką. czekać aż pierogi wypłyną, a woda się zagotuje, jest to czas około 3 minut. Po tym czasie pierogi wyciągać. Gotowe do zjedzenia.
Smacznego!!!
Pierogi zostały zrobione z wykorzystaniem produktów firm
Uwielbiam pierogi a słodko, a te wyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPycha!!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: https://gotujzkarolka.blogspot.com/