CIASTO NIEBO W GĘBIE
Ciasto:
6 jajek
szklanka cukru
1 duży cukier waniliowy WODZISŁAW
kopiasta szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia WODZISŁAW
Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, następnie stopniowo dodawać żółtka cały czas ubijając. Dodać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Ja zrobiłam biszkopt proporcjonalnie składnikowo większy, tak abym mogła zrobić zrobić jeszcze jedno ciasto. Biszkopt po wystygnięciu przeciąć na pół.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
7 łyżeczek żelatyny (rozrobić jak na opakowaniu)
Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić na ósemki, dodać odrobinę wody, żeby się nie przywarły i gotować je jakieś 20-30 minut, aby się rozgotowały.
Do lekko przestudzonych jabłek dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
Gdy masa zacznie gęstnąć wylać ją na przecięty placek, przykryć ją biszkoptem.
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru kryształ
1 cukier waniliowy WODZISŁAW
kostka masła
Wykonanie: Z mleka, dwóch rodzajów mąki i cukru ugotować budyń, po przestudzeniu połączyć go z masłem tak aby postała jednolita, puszysta masa.
Posypka z wiórek:
200 g wiórek kokosowych
2 łyżki margaryny
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie: Rozpuścić margarynę na patelni, wsypać wiórki i wymieszać, następnie dodać cukier. Całość delikatnie zarumienić.
Kolejność nakładania warstw:
Pierwsza część biszkoptu, masa z jabłek, druga część biszkoptu, masa budyniowa, posypka z wiórek.
Dziękuję Firmie Agro Wodzisław za otrzymane produkty, które były mi pomocne w wykonaniu ciasta.
Smacznego :)
Świetnie wygląda.
OdpowiedzUsuńFajnie podane
OdpowiedzUsuńWiórki kokosowe, mniam
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń