Strona główna Książki Gadżety kobiety Kosmetyki Kulinarnie Dla dzieci Współpracuje z O blogu Kontakt

środa

Pyszne rogale z makiem niebieskim

Pyszne rogale z makiem niebieskim


Ciasto:
3 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej Młyn Kopytowa
2 łyżki cukru
szczypta soli
3/4 kostki drożdży 
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
225g miękkiego masła 

( w tym z tego 2 łyżki do ciasta, a reszta do rozsmarowania na cieście)





Masa makowa:
300g maku
3/4 szklanki cukru pudru
100g orzechów włoskich
100g migdałów
50 g rodzynek sułtańskich
3 łyżki gęstej śmietany
3 podłużne biszkopty

Do posmarowania rogalików:
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
posiekane orzechy

Make mieszam z drożdżami, solą i cukrem. 
Dodaje miękkie masło, łączę z mąką. 
Dodaje ciepłe mleko, cukier waniliowy i jajko. 
Płynne składniki dodaję do suchych mieszam, zagniatam ciasto. 
Po wyrobieniu ciasta formuje prostokąt, wkładam do woreczka i odstawiam na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowuje na prostokąt 30 cm x 15 cm.
Masło rozsmarowuję równomiernie na cieście.
Składam ciasto jak list, rozwałkowuje na prostokąt 25 cm x 17 cm i odkładam do lodówki na 1 godzinę. 
Tak postępuję 3 razy. Po tych czynnościach zostawiam ciasto na 2 godziny jeszcze w lodówce. 

Zmielony mak i orzechy parzymy gorącą wodą.
Dodaję resztę składników i mamy gotową masę. 

Z rozwałkowanego ciasta wykrawam trójkąty i układam równomiernie masę makową i zawijam w zgrabne rogale, które następnie smaruje jajkiem pomieszanym z mlekiem. 

Rogale pieczemy w temperaturze 180ºC około 30 minut do zazłocenia się rogalików. 

Na końcu lukruję i posypuję orzechami. 
Smacznego!

Przygotowano z wykorzystaniem produktów

1 komentarz:

  1. jak ze sklepu. profeska :) ja jak na razie robiłam tylko bardzo proste z ciasta francuskiego z nutellą

    OdpowiedzUsuń

Kochani zapraszam do komentowania moich postów. Zaglądacie do mnie bardzo licznie, mam nadzieje, że zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza ;) Oczywiście będę wdzięczna za każdy komentarz przez Was dodany.