Strona główna Książki Gadżety kobiety Kosmetyki Kulinarnie Dla dzieci Współpracuje z O blogu Kontakt

czwartek

Zupa grochowa na żeberkach

Zupa grochowa na żeberkach Podlaskie Specjały

Składniki: 
2-3 ziemniaki
2-3 marchewki
szklanka grochu łuskanego,
porcja żeberek wędzonych Podlaskie Specjały
1-2 łyżki majeranku, 
sól i pieprz do smaku. 


Wykonanie:
Szklankę grochu moczymy około 12 godzin. Następnie gotujemy go około godzina na wolnym ogniu żeby nie wykipiał. 
Do drugiego garnka lejemy około 2 litry wody, wkładamy żeberka i gotujemy. Dodajemy grochu i gotujemy dalej. Między czasie przygotowane ziemniaki oraz marchewki kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy. Całość gotujemy około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem (lub wegetą) oraz majerankiem. W razie potrzeby można zaciągnąć zupę mąką, żeby była bardziej gęsta. Choć mi się wydaje że przez rozgotowany groch i tak jest już dość gęsta. 


Muszę przyznać, iż żeberka wędzone firmy Podlaskie Specjały są bardzo aromatyczne, doskonale przyprawione, a wędzonka bardzo apetyczna i aromatyczna. Doskonale współgrają z zupą grochową. Wspaniale oddają smak zupie przez, co jest jeszcze smaczniejsza. 






Czas przygotowania około 90 minut
Porcja dla 4 osób.

Smacznego!!!

Danie zostało przygotowane z wykorzystaniem produktów firmy



5 komentarzy:

  1. Anonimowy10:35

    Bardzo smacznie wygląda, aż się chce jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy14:54

    Przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy05:16

    Oj jutro ją wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż czuję ten zapach :) nie jadam zup ale jak już to na pewno musi być to grochówka gęsta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł :) aż chce się jeść

    OdpowiedzUsuń

Kochani zapraszam do komentowania moich postów. Zaglądacie do mnie bardzo licznie, mam nadzieje, że zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza ;) Oczywiście będę wdzięczna za każdy komentarz przez Was dodany.