Strona główna Książki Gadżety kobiety Kosmetyki Kulinarnie Dla dzieci Współpracuje z O blogu Kontakt

niedziela

Postna tarta drożdżowa

 Postna tarta drożdżowa 




Ciasto: 
20 dag mąki pszennej chlebowej Młyn Kopytowa,
5 dag mąki żytniej razowej Młyn Kopytowa,
2 łyżki oleju,
3 dag drożdży,
mniej niż połowa szklanki wody lub mleka,
sól.


Wykonanie:
Składniki dobrze wyrobić, tak aby nie kleiło się do ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Musi przynajmniej podwoić objętość, im dłużej garuje tym lepsze :)
Wyłożyć formę do tarty. 


Nadzienie:
1 średnia cebula,
mniejszy pomidor,
mała papryka słodka lub w zalewie,
100 g śmietany kwaśnej,
2 jajka,
bazylia suszona do smaku,
pieprz ziołowy,
sól do smaku.


Wykonanie:
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, 
oliwki pokroić na plasterki, 
ser pokroić w drobną kostkę,
pomidor i paprykę pokroić w kostkę.
Warzywa wymieszać dodać musztardy łyżkę suszonej bazylii, łyżeczkę pieprzu ziołowego oraz sól do smaku.
Śmietanę wymieszać z 2 jajkami dodać przygotowane warzywa i wymieszać. 

\






Nadzienie wylać na ciasto i rozprowadzić równomiernie. 

Piec w temperaturze 180 stopni około 30 - 35 minut

Podawać z ketchupem Develey.

Czas przygotowania około 50 minut
Porcja dla 4 osób

Smacznego!!!!









6 komentarzy:

  1. Anonimowy11:27

    Bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaaaaaaaaam :) zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy05:46

    Wygląda wspaniale, nic tylko się zajadać nią

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie, chętnie bym ją zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Kochani zapraszam do komentowania moich postów. Zaglądacie do mnie bardzo licznie, mam nadzieje, że zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza ;) Oczywiście będę wdzięczna za każdy komentarz przez Was dodany.