Strona główna Książki Gadżety kobiety Kosmetyki Kulinarnie Dla dzieci Współpracuje z O blogu Kontakt

poniedziałek

Biały tort z owocem kiwi

Biały tort z owocem kiwi 


Biszkopt: 
6 jajek
1 duży cukier waniliowy WODZISŁAW
kopiasta szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia WODZISŁAW

Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, następnie stopniowo dodawać żółtka cały czas ubijając. Dodać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Całość przełożyć na tortownicę małą wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Ciasto przecinamy na pół. 






Masa budyniowa: 
3 szklanki mleka
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy WODZISŁAW
kostka masła

Dodatkowo:
Suszone kiwi Piątnica,
herbata do nawilżenia biszkoptu. 

Wykonanie: 
Z mleka, dwóch rodzajów mąki i cukru ugotować budyń, po przestudzeniu połączyć go z masłem tak aby postała jednolita, puszysta masa.


Biszkopt przekroić na trzy części. 
Blat namoczyć herbatą. Posmarować pierwszy blat kremem i poukładać pokrojone w kosteczkę suszone kiwi. Przykryć posmarowany blatem biszkoptowym. Nawilżyć biszkopt, posmarować kremem, nałożyć następny nawilżony blat. Cały tort obsmarować kremem. Udekorować połówkami suszonego kiwi. 





Smacznego!

Przygotowano z wykorzystaniem produktów






7 komentarzy:

Kochani zapraszam do komentowania moich postów. Zaglądacie do mnie bardzo licznie, mam nadzieje, że zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza ;) Oczywiście będę wdzięczna za każdy komentarz przez Was dodany.