Strona główna Książki Gadżety kobiety Kosmetyki Kulinarnie Dla dzieci Współpracuje z O blogu Kontakt

piątek

Placek tarta z jabłkami i kruszonką

 Placek tarta z jabłkami i kruszonką



Składniki na ciasto:
25 dag masła, 
25 dag cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 jajko,
1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie: 
25 dag mąki wymieszać z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajko i połowę masła. Składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i ochładzać 30 minut. 
Kruszonka: 
Resztę mąki wymieszać z 5 łyżkami cukru, dodać cynamon oraz pozostałe masło. Zagnieść grudkowate ciasto. 

Składniki na masę owocową:
1 kg jabłek,
szklanka wody,
1 budyń waniliowy Wodzisław.

Jabłka umyć, obrać i pokroić. Wodę i jabłka zagotować z cukrem. Budyń rozrobić w niewielkiej ilości wody, wlać do jabłek i zagotować. 

Ciastem wyłożyć formę do tarty wraz z brzegami. Następnie wylać jabłka, które należy równomiernie rozprowadzić. Całość posypać kruszonką. 
Ciasto piec około 75 minut w temperaturze 180 stopni. 










Przygotowano z wykorzystaniem produktów 

3 komentarze:

Kochani zapraszam do komentowania moich postów. Zaglądacie do mnie bardzo licznie, mam nadzieje, że zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza ;) Oczywiście będę wdzięczna za każdy komentarz przez Was dodany.