Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
180 g masła
6 żółtek
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao (można zrobić wersję bez kakao)
Masa:
2 jogurty greckie po 400 g
6 białek
2/3 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe
opakowanie wiórek kokosowych 200g.
Dodatkowo:
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia mieszamy, dodajemy masło i wyrabiamy kruszonkę. Dodać żółtka i wyrobić ciasto. Włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na dwie części.
Masa serowa:
Białka ubijamy na sztywna masę dodać cukier i nadal ubijać. Dodajemy jogurty greckie i mieszamy już łyżką. Dodajemy wiórki kokosowe wymieszane z budyniami i delikatnie mieszamy z masą serową.
Ciastem wyłożyć spód blaszki i ułożyć brzoskwinie. Wylać masę. Pozostałą część ciasta kruszymy jak kruszonkę i posypujemy nią masę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
Po upieczeniu podawać z żurawiną Develey dla podkręcenia smaku.
Wykonanie 90 minut
Porcja dla 6 osób
Ciasto wykonałam z wykorzystaniem produktów
Ciasto wygląda przepysznie. Zrobię!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Alicja z
http://okiem-barwnej-poetki.blogspot.com/
ale smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń