Placek tarta z brzoskwiniami z puszki
Składniki na ciasto:
45 dag mąki pszennej,
25 dag masła,
25 dag cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 jajko.
Wykonanie:
25 dag mąki wymieszać z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Dodać jajko i połowę masła. Składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i ochładzać 30 minut.
Kruszonka:
Resztę mąki wymieszać z 5 łyżkami cukru oraz dodać pozostałe masło. Zagnieść grudkowate ciasto.
Składniki na masę owocową:
1 i 1/2 puszki brzoskwiń Develey,
1 budyń waniliowy.
Brzoskwinie pokroić. Syrop i brzoskwinie zagotować. Budyń rozrobić w niewielkiej ilości wody, wlać do brzoskwiń i zagotować.
Ciastem wyłożyć formę do tarty wraz z brzegami. Następnie wylać masę owocową, które należy równomiernie rozprowadzić. Całość posypać kruszonką.
Kocham tarty <3
OdpowiedzUsuń