Świąteczna sałatka selerowa
Składniki:
Słoiczek selera w delikatnej zalewie octowej Develey,
2 jabłka średniej wielkości bez skórki starte na tarce o dużych oczkach,
garść rodzynek,
garść orzechów włoskich,
łyżka jogurtu greckiego,
łyżka majonezu,
odrobina soku z cytryny,
sól, cukier, pieprz czarny do smaku.
Seler w delikatnej zalewie Develey odcedzamy z zalewy.
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Starte jabłko delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, aby zapobiec czernieniu.
Rodzynki parzymy gotującą wodą, aby zmiękły, a orzechy starannie siekamy.
Seler, starte jabłko, odcedzone rodzynki, posiekane orzechy starannie mieszamy.
Dla lepszej konsystencji sałatki i efektu smakowego dodaję łyżkę majonezu oraz łyżkę jogurtu greckiego.
Całość doprawiam do smaku solą, cukrem i pieprzem czarnym w razie konieczności.
Czas wykonania to zaledwie 30 minut
Porcja dla 4 osób.
Przygotowano we współpracy z
Wygląda smakowicie, chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuń