Szybki placek drożdżowy przy kawie z ekspresu
Składniki:
200g mąki pszennej Luksusowej Młynomag
150g mąki pszennej Krupczatki Młynomag
50g drożdży
60 ml mleka
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 kostki masła
szczypta soli
Kruszonka:
150g mąki pszennej
100g margaryny
100g cukru
Ponadto:
Słoik owoców z kompotu
Wykonanie:
Drożdże rozdrobnić z odrobiną cukru i mąki.
Mąkę przesiać, jajka ubić z cukrem, masło rozpuścić i wymieszać ze wszystkimi składnikami.
Zagniecione ciasto zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut, do momentu gdy ciasto podwoi swoją objętość. Należy Pamiętać aby przykryć ciasto ściereczką.
Ciasto przełożyć na wysmarowaną blaszkę tłuszczem o wymiarach około 21 x 26 cm.
Odsączone owoce z kompotu ułożyć na cieście i posypać wykonaną kruszonką.
Ciasto piec około 35 minut w 200 st. C.
Po upieczeniu można ciasto posypać pudrem bądź polukrować.
Jednak do dobrego ciasta zawsze chętnie sięgam po równie dobrą kawę najlepiej wykonaną przy pomocy ekspresu przelewowego, która ma niezwykły aromat.
Dzięki firmie Russell Hobbs aktualnie testuje ekspres do kawy CHESTER 20150-56
który to umożliwia mi cieszyć się kawą od razu po przebudzeniu, ale więcej o możliwościach ekspresu już niebawem w recenzji.
Przygotowano we współpracy z
Pacek wygląda rewelacyjnie, nie mogę się doczekać recenzji ekspresu, na pierwszy rzut oka ładny, ciekawe czy równie smaczną kawę robi :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam go dzisiaj i jest wspaniały a jaki smaczny, jest dłużej świeży niż mój dotychczas pieczony ze starych przepisów, a to w ciastach drożdżowych jest najważniejsze.
OdpowiedzUsuń