Szynka w galarecie z oliwkami i chrzanowym nadzieniem
Składniki:
10 plastrów kiełbasy szynkowej (najlepiej plastry kwadratowe),
1/3 słoiczka chrzanu ostrego Develey,
4 łyżki majonezu,
2 marchewki,
kawałek sera żółtego,
słoiczek oliwek zielonych,
natka pietruszki.
W miseczce wymieszać majonez z chrzanem, z czego powstanie sos o idealnej konsystencji do smarowania plastrów szynki.
Każdy plaster szynki smarujemy sosem, układamy pasek marchewki, masek sera żółtego oraz oliwki.
Tak przygotowany plaser szynki zawijam i układam na talerzu.
Galareta:
1 litr wody,
przyprawa uniwersalna typu wegeta do smaku,
żelatyna na 1 litr płynu wg opakowania.
Tak przygotowany półmisek z ułożonymi rulonikami z szynki zalać wcześniej przygotowaną tężejącą galaretką.
Talerz wstawić do lodówki ,aby galaretka zastygła.
Smacznego.
wygląda całkiem smacznie, ja bym tylko majonezu się pozbyła bo nie lubię.
OdpowiedzUsuńAle pyszności! Chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuń