Kopiec kreta z brzoskwiniami
Składniki:
1 kostka margaryny,
1/2 szkl. mleka,
3/4 szkl. cukru,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki kakao
2 szkl. mąki tortowej Młynomag,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jajka.
Masa:
1/2 szkl. śmietanki kremówki,
2 łyżki cukru,
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wody,
60 g czekolady startej na grubych oczkach,
puszka brzoskwini w syropie Develey.
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić, dodać obydwa cukry oraz kakao i dokładnie wymieszać i gotować przez 5 minut. Na koniec do czekoladowej masy dodać mleko. Masę przestudzić. Dodać przesianą mąkę z proszkiem naprzemiennie z żółtkami. Na koniec dodać ubite białka na sztywną pianę i delikatnie je wmieszać.
Przełożyć do tortownicy i piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Przestudzone ciasto wykroić jak na zdjęciu, ciasto nasączyć syropem brzoskwiniowym i w zagłębieniu ułożyć brzoskwinie.
Masa:
Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem, dodać żelatynę oraz startą czekoladę (w moim przypadku biała czekolada).
Masę przełożyć na ciasto i uformować kopczyk.
Uformowany z masy kopczyk oprószyć pokruszonym ciastem, tak aby przypominał kopiec kreta.
Czas przygotowania: 120 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Porcja dla 6 osób
Smacznego!!!
Wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńile pyszności :P
OdpowiedzUsuńJaka średnica blachy?
OdpowiedzUsuń