Strona główna Książki Gadżety kobiety Kosmetyki Kulinarnie Dla dzieci Współpracuje z O blogu Kontakt

wtorek

Kopiec kreta z brzoskwiniami

Kopiec kreta z brzoskwiniami



Składniki: 
1 kostka margaryny,
1/2 szkl. mleka,
3/4 szkl. cukru,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki kakao

2 szkl. mąki tortowej Młynomag,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jajka. 

Masa:
1/2 szkl. śmietanki kremówki,
2 łyżki cukru, 
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wody, 
60 g czekolady startej na grubych oczkach, 
puszka brzoskwini w syropie Develey.


Wykonanie: 
Margarynę rozpuścić, dodać obydwa cukry oraz kakao i dokładnie wymieszać i gotować przez 5 minut. Na koniec do czekoladowej masy dodać mleko. Masę przestudzić. Dodać przesianą mąkę z proszkiem naprzemiennie z żółtkami. Na koniec dodać ubite białka na sztywną pianę i delikatnie je wmieszać. 
Przełożyć do tortownicy i piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. 




Przestudzone ciasto wykroić jak na zdjęciu, ciasto nasączyć syropem brzoskwiniowym i w zagłębieniu ułożyć brzoskwinie. 


Masa: 

Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem, dodać żelatynę oraz startą czekoladę (w moim przypadku biała czekolada). 
Masę przełożyć na ciasto i uformować kopczyk.




Uformowany z masy kopczyk oprószyć pokruszonym ciastem, tak aby przypominał kopiec kreta. 
  




 Czas przygotowania: 120 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Porcja dla 6 osób

Smacznego!!!





3 komentarze:

Kochani zapraszam do komentowania moich postów. Zaglądacie do mnie bardzo licznie, mam nadzieje, że zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza ;) Oczywiście będę wdzięczna za każdy komentarz przez Was dodany.