Zupa szczawiowa z jajkiem
Składniki:
2 słiczki szczawiu Develey
1 posiekana średnia cebula
1 marchewka
1 pietruszka
3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
1 litr bulionu
kubek 100g śmietany do zupy
szczypta pieprzu
wegeta do smaku
odrobina cukru
jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy posiekaną cebulę.
Kroimy na paseczki pietruszkę i marchewkę, którą następnie wrzucamy do cebuli.
Dusimy razem ok 10 minut. Dorzucamy ziemniaczki pokrojone dość drobno, dusimy tak 5 minut i zalewamy 1/2 litra bulionu najlepiej drobiowego.
Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Dodajemy dwa słoiczki szczawiu, dolewamy pozostałą część bulionu i tak gotujemy jeszcze przez około 15 minut.
Następnie wlewamy śmietankę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, wegetą oraz cukrem.
Podawać z pokrojonym jajkiem na twardo oraz posypaną posiekanym drobno świeżym koperkiem.
Smacznego!!!
Czas wykonania 40 minut
Porcja dla 6 osób.
Przygotowano we współpracy z
Chyba jeszcze nie jadłam takiej szczawiowej :) mniam. Zawsze sama zbierałam szczawik
OdpowiedzUsuń