Strona główna Książki Gadżety kobiety Kosmetyki Kulinarnie Dla dzieci Współpracuje z O blogu Kontakt

wtorek

Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem


Składniki:
2 słiczki szczawiu Develey
1 posiekana średnia cebula
1 marchewka
1 pietruszka
3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
1 litr bulionu
kubek 100g śmietany do zupy
szczypta pieprzu
wegeta do smaku
odrobina cukru
jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z masłem, wrzucamy posiekaną cebulę. 
Kroimy na paseczki pietruszkę i marchewkę, którą następnie wrzucamy do cebuli.
Dusimy razem ok 10 minut. Dorzucamy ziemniaczki pokrojone dość drobno, dusimy tak 5 minut i zalewamy 1/2 litra bulionu najlepiej drobiowego. 
Gotujemy, aż warzywa zmiękną. 
Dodajemy dwa słoiczki szczawiu, dolewamy pozostałą część bulionu i tak gotujemy jeszcze przez około 15 minut. 
Następnie wlewamy śmietankę. 
Doprawić do smaku solą, pieprzem, wegetą oraz cukrem. 
Podawać z pokrojonym jajkiem na twardo oraz posypaną posiekanym drobno świeżym koperkiem.









Smacznego!!!

Czas wykonania 40 minut
Porcja dla 6 osób.

Przygotowano we współpracy z 

1 komentarz:

  1. Chyba jeszcze nie jadłam takiej szczawiowej :) mniam. Zawsze sama zbierałam szczawik

    OdpowiedzUsuń

Kochani zapraszam do komentowania moich postów. Zaglądacie do mnie bardzo licznie, mam nadzieje, że zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza ;) Oczywiście będę wdzięczna za każdy komentarz przez Was dodany.