Ciasteczka francuskie z serem na słono
Składniki:
100 ml wody,
1/2 łyżeczki soli,
200 g mąki pszennej typu 500 Młyn Kopytowa,
50 g roztopionego masła,
Wodę, sól, mąkę i roztopione masło połączyć i wyrobić jednolite ciasto.
Formujemy kwadrat, zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Wyciągamy rozwałkujemy, rozsmarowujemy miękkie masło. Ciasto składamy jak kopertę i delikatnie rozwałkowujemy, składamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Wyciągamy, rozwałkujemy na trzy szerokości ciasto, składamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto jest już do użytku.
Farsz:
200 g sera Korycińskiego "Swojskiego" Czesławy Zarzeckiej
Farsz:
200 g sera Korycińskiego "Swojskiego" Czesławy Zarzeckiej
Ciasto rozwałkować, z połowy wyciąć kwadraty, z drugiej połowy wyciąć kwadraty i okręgi, w które będziemy później układać ser.
Na wycięte kwadraciki układamy kwadraciki z dziurką i układamy ser.
Ciasteczka piec w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.
Gotowe ciasteczka są bardzo smaczne!
Smacznego!!!!
Przygotowano z wykorzystaniem produktów
Pychota :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się smacznie :D
OdpowiedzUsuńCiasteczka francuskie są bardzo dobre, ja uwielbiam te z konfiturą, takich jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńAle apetyczne!♥♥
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :) Na pewno bardzo smaczne
OdpowiedzUsuń